Tradycyjna kuchnia duńska

Categories:Kulinaria

Wybierając się w podróż do Danii, przygotuj żołądek na mocną dawkę zupełnie nowych wrażeń smaków. Wystarczy skosztować kilku specjałów tamtejszych kulinariów, aby zorientować się, że ten kraj, pod względem gastronomicznym, zdecydowanie ma co zaoferować swoim turystom. W wielkim skrócie o tym, po co należy sięgnąć obowiązkowo będąc w Danii, w dalszych fragmentach naszego informatora podróżniczego w pigułce.

Bogactwo smakowe
Zacznijmy od tego, że zwrócimy uwagę na fakt, że Dania proponuje miłośnikom kulinariów zwłaszcza bardzo mocno urozmaicone specjały. Prawdziwie dopieszczą kubki smakowe wyborne, odznaczające się wysoką jakością dania bazujące na wyrafinowanych artykułach mięsnych – pieczołowicie i długotrwale przygotowywanych. Należy także wspomnieć, iż Duńczycy dokładają wszelkich starań, co do tego, aby artykuły spożywcze, z których następnie korzystają podczas przyrządzania dań narodowych, a nawet drobnych przegryzek i przekąsek typu fast food, były dokładnie obrabiane. Nie jest więc obcy Duńczykom proces wędzenia, solenia, marynowania, a jedzenie typu wędlina, szynka, ryby, czy sery mają długo leżakować. Dodatkowo warto wyszczególnić, że tamtejsza kuchnia obfituje w owoce morza, a z ryb wyróżnia się zwłaszcza śledziem, sklep z materiałami który akurat w Kopenhadze smakuje niepospolicie i zupełnie inaczej niż w każdym innym zakątku Europy, gdzie przecież ten gatunek jest dobrze znany i ogólnodostępny.

Wiejskie gospody miejscem numer jeden
Na liście punktów gastronomicznych, które na terenie Danii cieszą się zdecydowanie największym zainteresowaniem ze strony konsumentów, warto wyszczególnić zwłaszcza wiejskie gospody. Są to charakterystyczne, bo klimatyczne miejsca żywienia, gdzie warto wybrać się, gdy naprawdę jesteśmy głodni jak wilk. Powód? Syte i obfite porcje dań, które niekiedy potrafią powalić z nóg nawet niejednego smakosza i głodomora. Są to dania rybne, serowe, mięsne, oczywiście ze śledziem wyżej wspomnianym w roli głównej. Do tego legendarne duńskie kiełbaski, którymi delektuje się każdy, kto choć raz ich zasmakuje.

W barach
Jeżeli nie masz czasu na dłuższe stołowanie się, udaj się do budki z żywnością na wynos. W takich barach typu fast food, od razu zobaczysz olbrzymią listę rozmaitych kanapek zwanych Smorrebrod, to tradycyjne przekąski tego kraju. Są one robione bardzo często z żytniego, albo razowego chleba i mają mnóstwo wielorakich dodatków.