Fast food po duńsku

Categories:Kulinaria

Jedziesz do Danii? Zanim postanowisz spędzić weekend w malowniczej Kopenhadze, dowiedz się, z jakich rarytasów kulinarnych możesz tam skorzystać, fundując swym kubkom smakowym naprawdę niebiańskie rozkosze. Zapraszamy do zaznajomienia się z bogatym wachlarzem informacji dotyczących nie tylko tytułowego fast food. Dania to prawdziwa kopalnia wyrafinowanych i co istotne- mocno zróżnicowanych smaków.

Kultowe kanapki
Wychodząc na duńskie ulice, zdecydowanie można natychmiast zorientować się, że poza notorycznie zdarzającymi się wycieczkami rowerowymi z pracy do domu, z domu do szkoły, n na zakupy, czy po prostu Wynajem kamperów poznań od tak, na zwykłą rozrywkową przejażdżkę, naród ten upodobał sobie bary w stylu fast food. Nie są to jednakże takie miejsca, które w podobny sposób określa się w naszym kraju. Podczas gdy u nas dominują światowej klasy sieciówki serwujące znane kanapki czy przekąski, tam za kultowe uznaje się take away punkty, które prezentują niesamowicie szeroki wachlarz kanapek. Mowa wówczas o duńskich sandwichach smorrebrod. Są one podawane w rozlicznych częściach Kopenhagi, a rozpoznamy je po wyglądzie budek – specyficzne małe kioski, przed którymi aż roi się od oczekujących na przegryzkę klientów. Nie ma tu w zasadzie znaczenia, czy jest szczyt sezonu wakacyjnego, czy niesprzyjająca aura, chętnych zjeść Smorrebrod nie brak zawsze. Musimy wspomnieć podczas charakterystyki tamtejszych fast food barów, że jako pierwsze owe budki – w wariancie mobilnych i łatwo przemieszczających się na kołkach straganików – zostały wprowadzone na terenie Kopenhagi w 1910 roku. Dzisiaj są one mocno spopularyzowane praktycznie w całym obszarze Danii. Warto także mieć na względzie rekordowe statystyki, jakimi Duńczycy niewątpliwie mogą się pochwalić. Otóż w grę wchodzi ponad 135 milionów niewielkich rode polser, a zatem czerwonych, smakowitych kiełbasek stanowiących podstawę dań z kategorii duński fast food. Są one przyrządzane na wielorakie sposoby, na przykład wędzone, grillowane, smażone, a nawet gotowane. Można je otrzymać w mixie z warzywami, z różnorodnym pieczywem i sosami. Popularne są także wienerpolse, a zatem klasyczna, narodowa wręcz, duńska kiełbaska, jaka ma także czerwonawe zabarwienie i jest tradycją specjałów mięsnych tego kraju. Większość dobrej jakości wienerpolse to wieprzowina wysokiej klasy.