Dania od strony kulinarnej – charakterystyka

Categories:Kulinaria

Czy miałeś kiedyś okazję pojechać do Danii i zasmakować tamtejszych specjałów? A może w Twojej lokalnej miejscowości znajduje się jakiś punkt gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu potraw z tego zakątka naszego kontynentu? Jeżeli nie miałeś takich doświadczeń na swym kulinarnym koncie, jak najbardziej poczytaj nasz poradnik, za pośrednictwem którego podpowiemy Ci, co warto jeść, wybierając się do Kopenhagi, a także na co zwrócić uwagę w głównej mierze, udając się do tego przepięknego i malowniczego państwa.

Lubią zjeść
Duński naród wyróżnia się przede wszystkim mocno wyrafinowanymi smakami swoich potraw. Co to oznacza? Mają olbrzymie serce do obróbki i przyrządzania dań, a wszystko to dlatego, że decydują się na powolne, cierpliwe przygotowywanie żywności, zanim zostanie ona spożyta. W grę wchodzi tu między innymi smażenie, marynowanie, solenie, czy też leżakowanie. W ten sposób pichcone są zarówno sery tak popularne dla tego rejonu Europy, jak również gatunki mięs, ryby, czy też owoce morza, do jakich również przykładana jest duża waga. W Danii niewątpliwie trzeba podkreślić, iż ludzie potrafią i lubią dobrze, syto i bogato zjeść. Tam kuchnia odgrywa znaczącą rolę, a tradycyjne specjały nie są ciężkie, czy kaloryczne, zaś lekkie i nierzadko śmiało można je zaliczyć do superfood. Są to dania z receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Popularność zdobyły…?
Najważniejsze specjały kuchni duńskiej to ziemniaki. Bez nich ta część Skandynawii zupełnie nie wyobraża sobie kulinariów – czy to dań odświętnych, czy też potraw naturalnych, a także posiłków spożywanych na co dzień. Tradycyjne rarytasy muszą bazować na kartoflach i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Takie dodatki królują również w tamtejszych punktach gastronomicznych. Równie kultowe są tam też buraki, a nawet ogórki i kapusta, które także służą jako główne dodatki do dań obiadowych i kolacyjnych. Duńczycy lubią zajadać się marchewką na rozmaite sposoby przyrządzaną, pysznymi serami, kiełbaskami czerwonymi, zwłaszcza tymi tradycyjnymi dla nich, czyli robionymi z wysokiej jakości wieprzowiny. Na śniadanie, kolację, czy jako zwykłą przekąskę proponują oni natomiast Smorrebrod, czyli swoje legendarne kanapki ze wszystkim, co tylko sobie wymarzysz. Niekiedy podają je jako lunch.