Specyfiki kulinariów duńskich

Categories:Kulinaria

Kiedy udasz się na wycieczkę po Skandynawii, obowiązkowo powinieneś zahaczyć o Danię. Jest to przepiękny, malowniczy kraj z mnóstwem zabytków i punktów rozrywkowych, jakie na pewno zrobią na Tobie olbrzymie wrażenie, niemniej jednak powodów rekomendacji akurat tego zakątka naszego kontynentu naprawdę jest dużo więcej, na przykład przepyszne specjały żywieniowe.

Jak przygotować jedzenie?
Żywność powinna być przede wszystkim należycie przyrządzona. Do tego niezbędne jest przestrzeganie starych, sprawdzonych, urastających na chwilę obecną niemal do tradycji sposobów obróbki artykułów spożywczych. W związku z tym, przejdźmy do szczegółów – jakie są to tajniki duńskich kulinariów? Po pierwsze, przykładanie ogromnej wagi do regularnego żywienia się wyrobami mięsnymi i rybami czy owocami morza, odpowiednio przygotowanymi do spożywania. Mięso, zwłaszcza szynka, czy też kultowe w tych zakątkach Europy salami, koniecznie powinno długo leżakować, będąc uprzednio właściwie wędzone. Wiele gatunków mięsa ulega również marynowaniu, a także soleniu. Pierwszy z wyżej wspomnianych procesów przygotowywania jedzenia tyczy się zwłaszcza ryb, a w szczególności uwielbianego przez Duńczyków śledzia. Już w średniowieczu, w tej części Skandynawii, dostrzeżono zalety marynowania owej ryby i tak przetrwało to z pokolenia na pokolenie do chwili obecnej. Warto także jako ciekawostkę wspomnieć, iż w około tysięcznym roku obywatele dawnej Danii zaczęli produkować sery, a te są popularne w tym kraju po dziś dzień. Tym lepsze są te, które jak najdłużej funkcjonują.

Uzupełnienie dań
Potrawy kultowe, niezależnie od tego o jakich daniach mowa, zawsze obowiązkowo powinny być opatrzone stosownie dobranymi dodatkami. Przekazywane z dziada na wnuka receptury wiecznie opierały się na ziemniakach, do których naród duński przywiązuje bardzo dużą wagę. Nie zapominajmy jednakże, iż bazą wyjściową do każdego praktycznie posiłku na obszarze Danii okazał się żytni chleb. Był on modny lata temu, dziś może już jedzony jest w nieco mniejszych ilościach, ale nadal stanowi tradycyjny produkt spożywczy Danii. Kolejna ważna pozycja na liście kulinariów to piwo. Nie trzeba chyba mówić o tym, że Duńczycy spożywają napój chmielowy niemal do każdego dania, a do obiadu i obiadokolacji w szczególności.