Jedzenie w Danii – tradycyjne specjały

Categories:Kulinaria

Jeżeli decydujesz się na wakacyjny wyjazd do Danii, koniecznie powinieneś przeczytać niniejszy poradnik wirtualny przeznaczony dla osób, które do tej pory nie miały jeszcze okazji zawitać do Skandynawii. Generalnie rzecz biorąc, stworzyliśmy niniejszy informator internetowy głównie z perspektywy smakoszy tamtejszych rarytasów. Zapraszamy do lektury najważniejszych informacji dotyczących kulinariów tego zakątka Europy. Więcej w poniższych fragmentach.

Pewne tradycje

Najważniejsze, na co należy zwrócić uwagę, kiedy wybieramy się do dowolnej restauracji ulokowanej na obszarze Danii, niezależnie od tego czy mowa o większych, czy też mniejszych restauracjach, bądź klasycznych barach, a nawet fast foodowych pubach oraz modnych dziś na całym naszym kontynencie foodtruckach, to pewne tradycje żywieniowe, które z pokolenia na pokolenie utrwalane są przez duńskich obywateli. O czym mowa? Otóż zasada żywieniowa jest prosta i jasna od lat – jedzenie ma być tak przygotowywane i odpowiednio ze sobą zestawiane, aby było po pierwsze klasyczne, to jest pełne narodowych specjałów i popularyzowanych przez dekady artykułów spożywczych typowych dla tego obszaru Europy, a po drugie – jak najbardziej wartościowe, bogate i obfitujące w cenne składniki odżywcze. Musi być to potrawa serwowana z sercem na dłoni, ale i z minerałami i witaminami na talerzu. Duńczycy dbają o to, aby dania przez nich przyswajane miały mnóstwo protein, a co za tym idzie dodawały energii i pozwalały utrzymać dobrą, zdrowa kondycję organizmu.

Nie tylko jak jeść

Istotne w Danii jest nie tylko to, w jaki sposób jedzenie jest robione – gotowane, smażone, czy pieczone – ale także jak jest przechowywane, do czego niektóre narodowości, mimo posiadania swych nawyków żywieniowych i tradycji, kompletnie nie przykładają większej wagi. Otóż, bez względu na to, w jakim regionie owego kraju się znajdziemy, zawsze istotne było aby stosownie, pieczołowicie dbać o wyroby mięsne. Nabywane mięso, owoce morza, czy tez ryby obowiązkowo powinny być mocno solone, albo wędzone. Co więcej istotne było także wędzenie szynki, a zatem biorąc pod uwagę ten właśnie sposób przyrządzania mięs, a także utrwalane z roku na roku specjały i receptury bazujące na takich metodach obróbki artykułów spożywczych, nie powinno dziwić, iż w Danii króluje salami Spegepolse, które leżakuje nawet kilkanaście miesięcy, zanim zostanie wypuszczone na sprzedaż!